keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Vammaiskortti

Nyt tämä on mahdollista saada. Luulin aiemmin etten saa A-merkintää, eli että minulla olisi oikeus avustajaan, joissain paikoissa avustaja pääsee ilmaiseksi.

A-merkintää olisin alkuperäisen suunnitelman mukaan hakenut tulkkauspäätöksellä, nyt haen henkilökohtainen- apu päätöksellä, ja se tulee sitten siihen automaattisesti. Ei tarvitse uusia päätöksiä. En sitä tulkkia lopulta saanut, nyt en tiedä kuitenkaan kumpi olsii parempi, tulkki vai avustaja. Etenkään kun avustaja ei enää auta vastaamaan tunneilla. Tai sitten tarvitsisin molemmat.

Vaikka en olisi A-merkintää saanut, olisin silti kortin hommanut, koska siitä on muutakin hyötyä, sen avulla voi kertoa tarpeensa kortin toiselta puolelta, siellä on joitain pieniä kuvia joilla on merkitys ja sitten niiden "sisään" sai tekstin niin sai enemmän tietoja.Kun kuva ei kuitenkaan kerro kaikkea.

Kesällä siis mennään huvipuistoon varmaan äitin kanssa tai vesipuistoon siskon kanssa, avustajan on oltava täysi-ikäinen, jos kävisi alaikäinen niin olisi paljon helpompi. Onneksi yksi siskoistani täyttää loppukesästä 18, sitten jos hänen kanssaan päästäisi jonnekin. Käytiin siellä Peurungassa hiihtolomalla, en vielä tiedä ottaako Peurunka kortin käyttöön tai miten laajasti ottaa, jos ottaa. Tuskin mikään paikka aivan täydellisesti ottaa. Toivon että kuitenkin jollain tasolla ottaisi niin ei tulisi sitten niin kalliiksi. Joidenkin mielestähän tämäkin on väärin, mutta olkoon.

Toiselle puolelle olen tehnyt QR-koodin valmiiksi, siitä näkee helposti tuen tarpeet ja sairaudet, mitä siihen halusin. Myös äitini yhteystiedot. Siinä kysyttiin esimerkiksi kommunikoinnista, avustajakoirasta tai liikkumisesta. Se oli mielestäni myös tärkeä kohta että erityistarpeet eivät näy päällepäin ja saattaa välillä vaikuttaa päihteiden vaikutuksen alaisena olevalta toisen syyn takia, vaikka en todellisuudessa ole.

En vain ymmärrä miten se lopulta haetaan, kun ei tietääkseni tulekaan suoraan Kelalta vaan sinne laitetaan ensin lupaperi.

Lisää tietoa vammaiskortista: http://www.vammaiskortti.fi/

Kuvan lähde: http://www.kvps.fi/ajankohtaista/vammaiskortti-otetaan-kayttoon-vuonna-2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...