maanantai 18. maaliskuuta 2019

Mitä jokaisen kuuluisi tietää mutismista?

Olen melko varmaan aiemminkin aiheesta kirjoittanut, mutta kirjoitetaan nyt uudelleen. Jos ei kiinnosta niin voit jättää lukematta. :-) Tällä tavalla toivon ihmisten saavan taas lisää tietoa aiheesta.

1. Me valikoivasti puhumattomat yleensä kuulemme normaalisti. Toki voi olla poikkeuksia. Mutta yleisesti ottaen ääntä ei tarvitse korottaa.

2. Valikoiva puhumattomuus ei vaikuta älykkyyteen, mutismi on "pelkästään" puhevamma. Ei ainakaan suoraan ole yhteydessä älykkyyteen. Ja jos siinä älykkyydessä on jotain niin se ei johdu mutismista vaan jostain muusta.

3. Voi olla että puhumaton haluaa kanssa osallistua esimerkisi leikkiin tai peliin. Opettajana tai lastenhoitajana voit tässä auttaa kaikkia osapuolia. Lapsi ei välttämättä vielä osaa ottaa toisia huomioon. (En kyllä mene aina takuuseen aikuisistakaan)

4. Ei ole toivottavaa huomauttaa puhumattomuudesta. Itse koen sen ainakin asioita pahentavana. Ei se ainakaan yhtään helpota. Eikä se tuttuakin tutumpi lause "osaat puhua." Ethän sinä huomauta pyörätuolissa istuvallekaan pyörätuolista, tai sokealle valkoisesta kepistä tai kuulovammaiselle hänen kuulostaan.

5. Mutismi ei tartu. Se ei ole tappava, eikä sitä kannata pelätä. Kohtaa ihminen ihmisenä! Mutismia ei myöskään näe ihmisestä ulospäin. Voit aivan hyvin esimerkiksi linja-autossa tai kaupassa kohdata kyseisen ihmisen. Ja asiakaspalvelija, jos tervehdykseesi, kiitokseesi tai muihin ei vastata, kyse ei aina ole käytöstapojen puuttumisesta.

6. Mutismia voidaan hoitaa lääkkeillä ja terapialla, mutta varmaa hoitoa ei oikein ole kun se kuitenkin on niin harvinainen.

Kuvan lähde: http://www.edu.helsinki.fi/malu/kirjasto/tieto/index.htm

2 kommenttia:

  1. Vähän sama juttu kuin jos olisi molemmat polvet sijoiltaan. Ei siinä auta vaikka kuinka vikisee 'mutta kun sinä osaat kävellä' ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sit voisi vaikka murtaa toisen jalat ja käskeä kävelemään. Mutta eihän se jostain syystä onnistu :-D

      Poista

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...