tiistai 27. huhtikuuta 2021

Tulkkaus eri paikoissa

 

Tulkkaus voi tapahtua monessa eri paikassa, mulla ollut koulussa, virastoissa, niihin soitossa, mummolle ja papalle soitossa, kirkossa, kaupassa, sairaalassa... Lista on pitkä. Eniten ehkä omalla kohdalla puheluissa. Tai sairaalassa, välillä tulee ihan hätä että missä tulkki on vaikka saattaa olla ihan vierellä, etenkin sairaalassa on heti heräämisen jälkeen. 

Miten sitten käytän tulkkia eri tilanteissa?

KOULU: aivan kokoaikaisesti, vastaamiseen. Mutta myös tiedon vastaanottamiseen, mm. tulkki kirjoittaa ylös tai piirtää.

SAIRAALA: Riippuu vähän tilanteesta, jos on hätätulkkaus niin silloin enimmäkseen saatan nukkua niin tulkki on vain vieressä (Helppoa rahaa :D) Ja sitten riippuen mun kunnosta tulkkaus tapahtuu kirjoittamalla, viittomalla, koskettamalla, silmillä...

SOITOT: Tähän on aika vaikea vastata kun on niin ilmiselvä asia. Siis tulkki kertoo kaiken mitä itse kertoisin, mutta kerron sen omalla tavalla, tulkki myös tarvittaessa kirjoittaa asioita ylös jos on virastoon soitto tai muutoin pitkä puhelu, tai sitten pitää muistaa paljon asioita.

KIRKKO: Tämä on hieman tulkista riippuvaista, osa on pyytänyt papilta puheen etukäteen nähtäväksi. Osa sitten näyttää missä mennään, osa viittoo ihan viittomakielellä, osa tukiviittomilla ja osa viitotulla puheella. Tässä tapauksessa tulkkaus on yhdensuuntaista. Useastihan se on kahden suuntaista.

KAUPPA: Tästä varmaan tulee kaikille ensin kassa mieleen, mutta se ei olekaan pääasia. Vaan pääasia on avunpyyntö, moni kauppa on kuitenkin niin sekava ettei siitä meinaa ottaa selkoa. Ja sitten myös se että asiakaspalvelija ymmärtää sen ettei ole ihan "normaali" kommunikointi, mm. ei vaadi tervehtimään ääneen, tai jos tätä tekee niin moni tulkki on tähän puuttunut.

KUVAN LÄHDE: https://www.puhevammaistentulkit.fi/uutiset/tulkkitietoa/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...