torstai 12. heinäkuuta 2018

Kiusaaminen osa 2




Nyt ovat vuorossa alakoululaiset eli 6-13 vuotiaita voi olla. Tämä on kyllä aika iso ikähaarukka. Mutta ei se mitään, koittaan silti.

Kouluiässä aletaan erilaisuus huomaamaan jo todella nopeasti ja kavereita alkaa tulemaan kaikille, joku tietenkin voi helposti jäädä ulkopuolelle ja sitten häntä on helppo kiusata. Tässä vaiheessa siis alkaa helposti myös ryhmämuotoinen kiusaaminen ja "pääkiusaaja" saa helposti lisää motivaatiota muista.

Tässä en enää puhu 5 vuotiaista, se oli edellisessä. Vaikka oikeastaan esikoulu kuuluu kouluun ja siellä voi olla 5 vuotiaita. 6 vuotiaat voivat mennä jo ensimmäiselle luokalle, mutta olisiko parempi kuitenkin että olisi vielä jotkut harjoittelemassa vuoden esikoulussa käyttäytymistä. Että se saataisiin jo heti kitkettyä pois lapselta.

Tai sitten olisiko näille pienille kiusaajille oma luokka? Siihen ei kuitenkaan ole oikein verorahoja, niitä kun  tarvitaan niin moneen asiaan Suomessa. Kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaankin.

Poliisit taitavat nykyään käydä paljon koululla puhumassa kiusaamisesta. En tiedä kunnolla kun en ole enää peruskoulussa, mutta olisiko se hyvä pienille koululaisille? Että poliisi kertoisi asian olevan väärin? Olisiko lasten se helpompi ymmärtää, vai olisiko se liian pelottavaa? Ehkä sitten yli 10 vuotiaille olisi tälläinen hyvä. Tai myös pienille jotenkin pienimuotoinen, ettei ihan niin laajasti, mutta kerrottaisiin kuitenkin että tarvittaessa poliisi voi asiaan puuttua. Kertominen tietenkin ikätasoon sopivalla tavalla että lapsi ymmärtää.
S
Opettajat eivät voi kuitenkaan kaikkeen puuttua, etenkin isoissa kouluissa se on vaikea huomata ja ei sitten haluta kertoa aikuiselle kiusaamisen pahenemisen pelossa tai jostain muusta syystä ja niin asiaan ei voida puuttua. Ihan pienet eivät välttämättä vielä tätä osaa pelätä.

Jos välitunnit ovat kaikilla samaan aikaan niin on jonkun 13 vuotiaan tosi helppo ottaa joku 6-7 vuotias kiusaamisen ja kiristämisen kohteeksi ja voi myös käyttää uhkailua niin pienempikin tässä vaiheessa osaa pelätä kiusaamisen pahenemista vaikka edellisessä kappaleessa ajattelin ettei näin välttämättä olisi. Kaikki on kuitenkin aika tapauskohtaista,

Siskoani kiusattiin tässä iässä, opettajan toimesta. Minua ei taidettu kiusata, en ainakaan muista. (siis tässä iässä) Opettaja sanoi kaikkien kuullen esimerkiksi ettei siskostani tule mitään elämässä ja kaikkea tämmöistä "mukavaa". Mutta onneksi meillä on oikea karhuemo äitinä joka puolustaa AINA, jos vaan saa jotain tietää. Eli ei siis vain lapset kiusaa alakoulussa vaan myös opettajat ja muut koulun työntekijät. (avustajat, keittäjät, siivoojat...) Muistaakseni siellä alakoulussa missä itse olin ei ollut muita aikuiskiusaajia kuin kyseinen opettaja. Ehkä vähän myös toinen opettaja koitti kiusata minua, esimerkiksi merkitsi vain minun läksyn unohdukset, kertomalla kaikille miten huono olen englannissa, valittanut kun kerroin mielipiteeni tai en puhunut.

Seuraavassa osassa tulee yläaste, eli 12-16 vuotiaista kerron. Ja myös siinä vaiheessa taitaa olla myös koulun henkilökunta osallistumassa kiusaamiseen. En ole vielä varma mitä tulee mieleen.





Poliisin video kiusaamisesta: https://www.poliisi.fi/neuvot/kiusaaminen

Kuvien lähteet: https://im.mtv.fi/image/4263268/portrait/368/614/c81ccd6b2926b26a1f3684aa4ad6f2f3/mw/koulukiusaaminen-juliste.png

https://www.meidanjuttulehti.fi/suhteet/kiusaaminen-kuriin

https://gazettereview.com/2015/04/childhood-bullying-affects-kids-more-than-maltreatment/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...