sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Puhevammaisten viikko

Koitin tähän kuvaa etsiä mutta tälle vuodelle ei oikein ollut sopivaa, joku vuosi oli kun oli teksti ihan vuoden aihe kirjoitettu ihan kuvan päälle. Tein sitten oman, idean löysin Facebookista, mutta teksti on ilmeisesti joka vuosi sama. Vaikka aihe muuttuukin,

Puhevammaisten viikkoa vietetään jälleen lokakuun ensimmäisellä viikolla eli 1.-7.10. Eli se alkaa jo huomenna. Tänä vuonna aihe on "Stop! Pysähdy tervehtimään." Eli itse ajattelen että tällä haetaan takaa että tervehtimismuotoja on useita, ei pelkästään se puhe. Eli kohdataan se toinen ihminen, eikä anneta sen haitata miten hän tervehtii, viittomalla, kommunikointilaitteella tai vaikka tulkin kautta. Voi silti jutella.

Nyt on myös ollut ajoittain aina Facebookin ryhmässä keskustelua mikä siinä on kun ei voida tervehtiä esimerkiksi kassalla, mutta syitähän tähän on vaikka mitä, sitä ei edes välttämättä näe päälle päin. Joissain tilanteissa se saattaa näkyä, mutta ei läheskään aina. Jotkut eivät välttämättä kuule ollenkaan, tai asuvat yksin ja pakko käydä kaupassa myös kipeänä niin haluaa varmasti vain mahdollisimman äkkiä kotiin, päänsäryssä ja kurkkukivussa... Tai yksinkertaisesti ei osaa puhua, muuten voi olla aivan normaaliälyinen, mutta voi olla rakenteellinen vika, en tällä todellakaan ketään halua loukata. Tai sitten minun tapauksessa ei vain voi puhua, siinä on joku. Tämä luokitellaan myös lääketieteessä puhevammaksi.
Onneksi minut on lähes aina kohdattu kuin kuka tahansa muukin asiakas. Eikä olla heti ensimmäisenä huutamassa sitä MOITA montaa kertaa peräkkäin, kun jotkut kuulemma tekee tätäkin ennen kuin suostuvat edes palvelemaan asiakasta. Rakkautta on nykyiset itsepalelukassat. Toivottavasti tulisi useampaan paikkaan pian.

Hyvää puhevammaistenviikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...