lauantai 12. tammikuuta 2019

Kommunikoinnin apuvälineet ja keinot

Tässä tekstissä kerron kommunikointi keinoista joita itse käytän. Ja missä tilanteessa niitä on mahdollista käyttää. Kuvat otan Papunetistä. Kannattaa muuten tutustua jos et ole vielä tutustunut. On hyvä sivu, siellä on paljon tietoa esimerkiksi kommunikoinnissa.

TUKIVIITTOMAT:
Tukiviitomia voin käyttää jonkin verran koulussa, avustaja osaa niitä myös aika hyvin. Nyt tosin on unohtanut kun on ollut pitkä väli. Ensi viikolla varmaan aletaan taas käymään läpi.


KIRJOITTAMINEN: 
Kirjoittaminen onnistuu oikeastaan missä ja milloin vain kun on vain käytössä kynää ja paperia ja ymmärrys riittää kirjoittamiseen. (esimerkiksi nukutuksen jälkeen ei onnistu) Tätä käytän pääsääntöisesti esim apteekissa tai kaupassa.

TABLETTI: 
Nyt olen tabletin jättänyt hyvin vähälle. Aikanaan sain sitä käyttää myös koulussa, joka oli kyllä aika ihme. Siihen silloin olin ladannut puheohjelman ja sitten kirjoitin ja tabletti luki sen ääneen. Tämä taisi tosin vaatia nettiyhteyden, eli ei aina toiminut.

KÄNNYKKÄ: 
Aika usein käytän kännykkää, mutta siitä on myös sanottu ettei siihen pidä luottaa että se toimisi aina. Koskaan kun ei tiedä milloin se lopettaa toimintansa, milloin akku loppuu tai vaikka kännykkä saattaa jostain syystä jäädä jumiin tai mennä muuten vain sekaisin.

KUVAT:
Olen itse kerännyt tarpeellisia kuvia ja varmaankin yhden listan. Kuvat on sairaalassa helppoja, ainakin jos on sekavassa tilassa muutenkin ja käsiä ei pysty pajoa käyttämään niin saan kuvataulun lähelle ja siitä voi näyttää mitä tarkoittaa kun kirjoittaminen tai viittominen ei ole mahdollista.



AAKKOSTAULU:
Tähän en löytänyt sen aakkostaulun kuvaa mitä käytän mutta se on kuitenkin tämän kuvan tapainen. Siinä on aakkoset peräkkäin ja alla muutama pikaviesti. Vanhassa aakkostaulussa oli myös toisella puolella pidemmät pikaviestit. Eli lausetasoiset. Tätä käytän aika vähän. Kun yleensä kuitenkin kirjoitan paperille. Mutta jos ei ole paperia niin tämäkin on ihan hyvä ja jos käsiala on jostain syystä epäselvää eikä toinen ymmärrä viittomia niin tämä on hyvä.

TULKKI JA/TAI AVUSTAJA:
Avustajan tukea saan koulussa jatkuvasti. Niin hänen avullaan voin jollain lailla kommunikoida. Sairaanhoidossa käytän tulkkia jos ei ole päivystystapaus, joihin on erittäin vaikea saada puhevammaisten tulkkia paikalle. Mutta etukäteen sovitussa esimerkiksi nukutuksessa tai fysioterapiassa saan tulkin. Ja saan itse vaikuttaa kuka siihen tulee. Olen pyytänyt nimenomaan tuttuja ja kai ne ainakin TulkkaisILONASSA katsoo että saisin tutun tulkin, joita siellä on kaksi. Nyt viimeksi oli molemmat. Omalla paikkakunnalla on eri tulkki, mutta joskus päivystyksellisesti menen kouluavustajan kanssa. Ja näissähän tosiaan voi kirjoittaa tai käyttää jotain muuta kommunikointi keinoa jos viittominen ei ole mahdollista.

KUVIEN LÄHDE: papunet.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...