tiistai 24. lokakuuta 2017

Kysymyksiä ja vastauksia


Kauanko sinulla on ollut Mutismi?
Diagnoosin sain todella myöhään, vasta pari vuotta sitten. Mutta on ollut sitäkin ennen. En muista. Alkoi myös myöhään, en kuitenkaan koskaan ole ollut se puheliain ihminen.

Saako puhumattomalta ihmiseltä kysyä onko hänellä Mutismi jos hän ei esim. vastaa kysymyksiin?
Tässä kannattaa käyttää vähän tilanne tajua. Onko soveliasta kysyä? Onko tarvetta edes tietää? Itseäni ei välttämättä haittaisi. On usein kysytty tarvitseeko minulle kirjoittaa. Parempi ehkä joissain tilanteissa kysyä, et voi tietää, saatat joutua myös itse kirjoittamaan.

Mitä harrastat?
Ei ole niinkään harrastuksia. Mutta nykyään käyn kaverini kanssa aika usein uimassa. Mutta tykkään olla paljon yksin.

Luetko kirjoja? (Suosikkikirja)
Luen hyvin vähän, en varmaankaan jaksa keskittyä. Mutta jos löytyy joskus harvoin hyvä kirja tai äänikirja niin luen sitä kuulematta mitään muuta. Suosikkikirja on varmaa Laila Hirvesaaren "Hiljaisuus.

Suosikkiliikuntalaji?
Tähän tulee varmaan se uinti josta kerroin aiemmin. Siinä pystyn keskittymään vain itseeni ja kaveri on mukana. Muuten en oikein tykkää, ahdistaa liikaa. Esim. liikuntasali on "paha paikka" (viime viikolla olin kyllä ja osallistuin arvostettuna)

Tämän hetkiset unelmat/haaveet?
Tämä on aika vaikea kysymys. Kun en tiedä haetaanko tässä realistista vai ihan mitä vain. Haluaisin tietenkin joskus töihin ja koulun loppuun, jopa ajallaan. Ajallaan se tuskin ainakaan tulee enään onnistumaan. Ja haluaisin että tämä kaikki olisi ohi ja keksittäisiin keino miten meidän kaikkien oloa voisi helpottaa.

Lempiväri ja miks just se?
Mulla lempiasiat vaihtelee aika usein. Tällä hetkellä lempiväri on ehkä turkoosi, se on rauhallinen eikä koske päähän, en tykkää liian kirkkaista tai voimakkaista väreistä.

Kuinka paljon sinulla on sellaisia ihmisiä joille pystyt puhumaan?
Heitä on oikeastaan aika paljon. Mutta se määrä on myös iso ratkaiseva tekijä. Esim. puhun monelle meidän luokalta mutta jos kaikki samassa niin silloin en voi. Mutta se ihmismäärä kenelle voin edes yksin puhua kasvaa koko ajan. Ja on nyt laajentunut tosi paljon mitä se oli esimerkiksi viime syksynä. Toivon että laajenee edelleen, ja vaikka ihan vieraisiin ihmisiin. Esim. kaupan kassalla, mutta ei niin ei.

Mistä sait idean perustaa blogin?
16.7.2016 minulla oli tosi tylsää, ei ollut mitään tekemistä ja sitten se vain tuli äkkiä mieleen; Alan kirjoittaa blogia! Mutta aihe vain puuttui ja suomalaisia blogeja on vaikka minkälaisia, halusin jotain erilaista ja kiinnostavaa. Keksin sen kuitenkin äkkiä ja tässä sitä edelleen kirjoitellaan teille kaikille ketkä olette kiinnostuneita asiasta.

Mitä muita diagnooseja/häiriöitä/ mt-ongelmia sulla on Mutismin lisäksi? (jos siis on.)
Tähän en kaikkia halua laittaa, mutta laitan paniikkihäiriön joka nyt aika vahvasti on tullut päälle näinä viikkoina ja se on varmaan yhteydessä Mutismiin, ja on ihan nyt laitettu jonnekin merkintä sosiaalisten tilanteiden pelko, en kyllä aivan tiedä mitä eroa näillä kahdella tai oikeastaan kolmella on. Sos.tilanteiden pelko voi aiheuttaa voimakkaitakin ahdistuskohtauksia, mutta paniikkihäiriössä niitä voi tulla yksinkin, niin kuin minulle on käynyt muutamia kertoja. Mutismin ja sos.tilanteiden pelon erosta tiedän vielä vähemmän. Ehkä Mutismi on puhumiseen liittyvää enimmäkseen ja sos.tilanteiden pelko sitten laajempaa, mutta ei niin voimakasta puhumiseen liittyvää, en tiedä?

Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
Tällä hetkellä aika huonolle näyttää, mutta koitan ajatella positiivisesti. Jos saisin koulun loppuun niin saattaisin olla edes kuntouttavassa työtoiminnassa, mutta mieluummin ihan oikeassa työssä. Minulla olisi varmaan kissa, tai sitten kaksi kissaa.

Haaveiletko omista lapsista tai seurustelusuhteesta?
En ainakaan lapsista, en jaksa sitä hälinää ja vastuuta, omissakin asioissa niin paljon huolehdittavaa enkä kykene siihen yksin. Enkä myöskään usko että mieli muuttuu. En oikeastaan tykkää lapsista, jollain tavalla siedän ja vauvat ovat ihania niin kauan kun eivät ole omia ja ne voi antaa äidilleen kun ei enää jaksa.

Onko sulla/perheelläsi lemmikkejä?
On, useita. On ainakin kissoja ja koira. Kissojen silitys on mukavaa ja se rauhoittaa mieltä ja myös kehoa, ihan tutkittu asia on tämä.

Oletko sisaruksistasi vanhin?
Kyllä olen.


Onko sulla ystäviä? Esim. koulussa, netissä tai ihan muuten muualta? Entä, onko sellaisia ystäviä, joille pystyt puhumaan? Tai oliko sulla nuorempana ystäviä ja juttelitko heidän kanssaan? :)
Minulla on oikeastaan yksi ystävä jonka kanssa nähdään koulussa ja ollaan myös vapaa-ajalla ja yksi entinen ystävä kenen kanssa nykyään enemmänkin netissä. Elämäntilanteet kun muuttuu. Nuorempana oli enemmän, mutta kaikki vaan alkoi häviämään. Ja nämä kaksi kenestä kerroin, puhun molemmille. N.K ja O.I. Toinen tätä blogia ainakin lukee.

Edelliseen liittyen, koetko olevasi yksinäinen? Kaipaisitko lisää ystäviä?
En ole missään vaiheessa kokenut yksinäisyyttä. Minulle riittää ihan muutama. Ja kavereiltakin kuitenkin on. En jaksaisi pitää suhteita enempää yllä.

Kumpi on oikein sanoa, onko henkilö mutisti vai mutistinen henkilö? Jos siis mietitään miten oikeaoppisesti teitä pitäisi kutsua?
En oikein tiedä onko tähän edes oikeaa vastausta. Mutta itse ajattelen että se sanotaa "mutistinen henkilö". Koska mutismi on itsessään valikoiva puhumattomuus, ei henkilö.

Kirjoitat usein, että silloin kun olet pystynyt olemaan koulussa tunneilla, et muista niistä paljoa jälkeenpäin. Tuli mieleen, että koetko kuitenkin oppivasi koulussa opetetut asiat normaalisti? Opetteletko niitä itseksesi, luet kirjoja, tms vai miten saat opittua ne asiat mitä tutkinnossa kuuluu osata kun valmistuu?
Tämä on vähän sellainen asia mihin en osaa vastata. Koitan välillä lukea, mutta se on aika turhauttavaa kun en ymmärrä. Valmistuminen on vaarassa, tiedän sen ja se on minulle myös sanottu. Mutta olen tai en tunneilla niin joka tapauksessa voi olla että en tiedä mitä on ollut. Poissaoloja tulee kuitenkin vain jos olen myös fyysisesti pois. Tähän muistamiseen kun en taas voi tietää miten paljon kaikki muut vaikuttavat.

Loppuun tulee vielä toisen Mutistisen ajatuksia ja vastaan niihin. Nämä eivät ole kysymyksiä.
1. Voisit välillä koittaa mennä mukavuusalueesi ulkopuolelle.
- Etkö käsitä, että olen nytkin/erittäin usein kaukana mukavuusalueesta? Vaikken puhukkaan, olen silti hyvinkin ahdistunut sosiaalisissa tilanteissa, ei tämä helppoa ole näinkään.
Tätä sanoo juuri he jotka luulevat tietävänsä kaikesta kaiken. Jopa ns.ammattilaiset. Kun moni muukin asia kuin pelkkä puhuminen on mukavuusalueen ulkopuolella. Jos pysyisin koko ajan sen sisällä niin en kävisi enään koulua, en kaupassa... No antaa ihmisten ajatella mitä haluaa.
Ei minua tarvitse jännittää. :)
- Tiedän ja tiedän, ettei monia muitakaan, mutta kun en nyt voi asialle mitään.
Niin, ehkä tämä on tarkoitettu sanoa hyvällä. Mutta ei kannata välttämättä näin sanoa. Yleensä jännitän kaikkia ihmisiä.

Kuvan lähde: https://www.ttl.fi/tyopiste/tyohyvinvoinnin-useimmin-kysytyt-kysymykset/

6 kommenttia:

  1. Kiinnostava postaus! :)

    Itse en lapsena edes tiennyt, että tälle on nimi, että on muitakin ja että tämä on ihan oikea diagnoosi. Ei oltu kerrottu, joten sain vasta tein teini-iän jälkeen tietää. Eli en välttämättä myöskään suosittele kysymistä. Muutenkin asiaan huomion kiinnittäminen voi olla ahdistavaa.

    Itse tunnen useita, joilla on pelkkä sosiaalisten tilanteiden pelko, eikä mutismia. Heillä ei ole ongelmia puhumisen kanssa, itse ajattelisin ehkä, että mutismi on voimakkain sosiaalisten tilanteiden pelon muoto. Toisaalta joillekin sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiville jopa kaupassa käynti voi olla vaikeaa, itselleni ei, koska siellä ei tarvitse suuremmin puhua. Eli hankalaa tosiaan, mutta molemmille on diagnoosikriteerit ja kuitenkin näen hyvänä erilliset diagnoosit, koska eroa on. Joillekin sos.pelkoisille on esim. vaikeaa käsittää mutismia.

    Paniikkihäiriö tarkoittaa paniikkikohtausten saamista, niitä voi saada, oli sosiaalisesti pelokas tai ei. Ahdistus ja paniikkikohtaus ovat eri asioita. Itse paniikkikohtauksessa pelännyt kuolevani, koska olo oli niin epätodellinen. Myös paniikkikohtauksessa pelkään, etten saa happea tarpeeksi. Jos olen sosiaalisessa tilanteessa ahdistunut, en pelkää kuolemista, hulluksi tuloa tai kontrollin menettämistä, enkä sitä, etten saisi happea, olen vain ahdistunut ja ahdistuksen takia en välttämättä saa sanottua asiaani. Voin myös sosiaalisessa tilanteessa saada paniikkikohtauksen, tällöin tilanne sisälläni selvästi muuttuu, eli tunnistan eron pelkkään ahdistukseen. Jos tämä yhtään selvensi, vaikea tosiaan selittää eroa. Ja paniikkikohtauksia voi tosiaan saada muiden seurassa ja yksin, tai vain jommassa kummassa tilanteessa.

    Itse ajattelisin, että mutisti ja mutistinen henkilö ovat molemmat oikein. Diagnoosihan on muodossa mutismi, henkilö taas mutisti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelen että Mutismi on yksi sos.tilanteiden pelon muoto, yksi monista. Mutismiin ei välttämättä liity jatkuvaa ahdistusta

      Poista
    2. Hyvä ajatus, näin se varmaan onkin. :)

      Poista
    3. En ole lääkäri ja itse koen lähes jatkuvaa ahdistusta, mutta ei välttämättä kaikki

      Poista
    4. Sama mulla, mutismin lisäksi uskon kärsiväni yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä, koska olen jatkuvasti ahdistunut laajasti muistakin asioista.

      Poista
    5. Niinmpä, mutta sitten jotkut voivat sanoa "kyl mäkin pystyn niin sunkin pitäis"

      Poista

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...