sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Tiistaina KELAlle

Tuli vähän suunnitelmiin muutosta. TulkkausILONAn tulkin kanssa on juteltu niin hän lähtee kanssani KELAan tulkiksi ja auttamaan asiassa.

Minulla on ensi viikolla niin paljon kaikkea. Tiistaina mennään KELAan. Josko asiat lähtisivät selviämään. On muitakin mutisteja joilla on tulkki. Miksi en minä saisi? En tiedä olenko täällä kertonut mutta myös lukeminen ja puheen ymmärtäminen on ajoittain vaikeaa. Lukeminen aina.

Mutta nyt kun pääsen sinne KELAlle niin jos sieltä saisi apua ja jos he ymmärtäisivät kun näkevät minut. En vain voi puhua. Siinä tilanteessa voisin suoraan kirjoittaa. Myös ilman tulkkia. Nyt saatan ottaa mukaan viittomia jos en liikaa lukkiudu. Tunneilla kirjoitus ei välttämättä riitä jos kukaan ei lue. Opettaja ei viito eikä hänellä ole aikaa lukea joka asiaa. Eikä opettajan velvollisuus ole opetella viittomaan, joissain paikoissa kyllä on viittomataitoisia opettajia. Meillä ei vissiin tällä hetkellä ole yhtään. Edellinen oman luokan opettaja osasi viittoa.

Huomenna se tulkki soittaa äitille, kai saa siitä lisätietoja, mitä pitää muistaa ja/tai tietää. Itse olen jo kertonut paljon.

Joissain tapauksissa minulle tulee fyysinen este puhumiseen. Silloin on helpompi alkaa viittomaan ja kertoa miten voin tai mitä haluan.

2 kommenttia:

  1. Hei.

    Olen itse työpaikassa jossa tehdään päätöksiä mm. tulkkauspalvelusta ja muista tukiasioista. On totta, että joillekin mutisteille myönnetään opintoihin tulkki avuksi, mutta ei kaikille mutisteille automaattisesti, päätös on ihan tapauskohtaista. Siihen ei myöskään takaa se, että sulla on muita diagnoosejakin kuten asperger ja epilepsia, koska niiden perusteella ei tulkkia saa. Päätökseen vaikuttaa esim. se mitä alaa opiskelet ja millaisia mahdollisuuksia sulla on sieltä valmistua ja työllistyä ja missä aikataulussa, jos tulkkausapua saat. Jos katsotaan että oot muuten liian huonossa kunnossa, esim mielenterveyden takia, ei tulkkia pakosti myönnetä, koska sun pitää olla hyvässä kunnossa että tulkki voi sut opinnoissa eteenpäin auttaa. Toiseksi, jos katsotaan että tarviit apua niin monessa asiassa voi olla että et tulkkia saa, koska tulkin tehtävä ei ole olla tukihenkilö, rauhoitella paniikkikohtauksissa tai mitään, vaan puhua sun äänenä ja auttaa muussa kommunikoinnissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi.
      Tiedän ettei ainakaan epilepsian takia saa tulkkia. Minulla olisi mahdollisuus valmistua jos voisin osallistua tunneilla. En ainakaan pääse opintoja läpi jos jää tehtävät tekemättä sen takia etten esimerkiksi ymmärrä mitä tapahtuu tai mikä on tehtävänanto ja taas toisin päin, en voi vastata. Opettaja ei viito, eikä aina ole ketään joka voi lukea.

      Poista

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...