perjantai 11. kesäkuuta 2021

Haluta vai voida?

 

Haluta vs. Voida?... Se käsite taitaa olla monelle uusi. Tai edelleen vieras. Kun tässä ei ole kyse haluamisesta, ei päätöksestä, voi kun olisikin, voisin aina puhua. Päättäisin puhua. Päättäisin elää normaalia elämää, mutta ei, en voi päättää. Olisin niin onnellinen jos voisinkin päättää. Mutta ei vaan voi. Sen takia käytänkin rinnassa merkkiä aina kun lähden talon ulkopuolelle, ihmiset tietävät, tärkein ehkä tietää että olen kuitenkin kuuleva. Mitä sinun mielestäsi on voida? Entä mitä on pystyä? Itse käsitän sanan haluta=haluaa jotain tiettyä asiaa, voida=pystä tekemään jotain, tai ei pysty tekemään jotain. Mutta se on jollekin vaikea käsittää. En jaksa edes enää yrittää takoa asioita joidenkin päähän... Mulle riitti NYT! 

Voisi verrata vaikka ammatin valintaan... joku voi esimerkiksi haluta lentäjäksi, mutta on lähes sokea, silloin ei voi olla lentäjä vaikka kuinka haluaisi. Tämän esimerkin voisinkin ottaa käyttöön ensi kerralla. Jos vain muistan. Toivottavasti muistan ja tässä toinen esimerkki, haluan muistaa, mutta en tiedä voinko enää tilanteessa muistaa. 

Esimerkkejä on niin paljon ettei niitä voi kirjoittaa, mutta yksi oli Ennan youtube videossa, laitan linkin alle. Todella hyvin kertoo ja antaa tietoa aiheesta. Mm. jollekin sanoo, että nostaisi satakiloisen kiven, nosta, nosta.... Monikaan ei voi. Tai sitten voi sanoa halvaantuneelle että kävele vain, nouse ja kävele... Ei se niin vaan mene, ei halvaantunut voi kävellä. Halu saattaisi olla todella kova. Muitakin videoita youtubesta löytyy mutta tämän Ennan video on todella hyvä, mistä moni ymmärtää. Kannattaa katsoa muitakin videoita, niistä oppii viittomaan :)

Myös mutismikohtauksia on olemassa. Mulla on ajoittain, kestää jonkun aikaa, se vain pahentaa jos sanotaan että et vain taas halua puhua... 

Ennan video: aukeaa uuteen ikkunaan (klikkkaa tosta tekstistä)
Kuvat: papunetistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...