torstai 13. huhtikuuta 2017

Älä tuomitse

Älä tuomutse tilannetta, et ole koskaan ollut.

Tässä kuvassa on kaikki! Vain yksi lause riittää kertomaan. Koskee myös monia muita asioita kuin pelkästään mutismia.

Otetaan nyt esimerkkinä vaikka samasta sukupuolesta tykkäävä ihminen (homoseksuaali). Onko kaikki heistä samanlaisia? Voitko sinä tietää mikä on syy tähän, onko sinulla oikeus sanoa siihen jotain tai puuttua asiaan? Jos jollain on näkövamma, onko sinulla oikeus tuomita ja sanoa jotain ikävää, saatko sinä tai vaikka minä huomautella asiasta? Jos jollain on mielenterveydellisiä ongelmia, ei kukaan voi tietää mille se tarkalleen tuntuu.
Voisin jopa itse paniikkihäiriöisenä sanoa että tiedän vain asian omalla kohdallani. En tiedä muiden asiaa.
Mutismi menee tähän samaan. Luulen kuitenkin tietäväni mille se tuntuu muista mutisteista kun ei vain voi puhua. Mutta ihminen jolla tätä ei ole, ei voi myöskään tietää.

Joku saattaa ehkä ajatella "minulla oli kurkku pari päivää niin kipeä, tiedän mille tuntuu kun ei voi puhua" itse en todellakaan vertaisi näitä asioita. Ok, kummassakaan tilassa ei pysty puhumaan, mutta ihminen tietää että kurkkukipu on kuitenkin ohimenevää. Onko Mutismi ohimenevää?

Voin kuulla lauseita
"Osaat puhua."
"Sanoisit edes yhden sanan." (Tämä jotenkin tuntui tupla kamalalle kun joku vuosi oli viimeinen koulupäivä niin opettaja sanoi tuon, mutta kun en vain voi)
"Ei ihmiset ymmärrä jos et puhu" (kyllä he ymmärtävät, ehkä vain siihen tarvitaan enemmän aikaa)

Ihminen ei voi täysin varmaksi sanoa asiaa jota ei ole kokenut. Voi tietenkin väittää ymmärtävänsä ja joku osittain varmasti ymmärtää, mutta sitten osa on niin ennakkoluuloisia ettei tosikaan.


Kuvan lähde: https://www.sitaattisailo.fi/s/Älä-tuomitse-tilannetta-ole-koskaan-ollut-77169/

4 kommenttia:

  1. Valmentavan opettaja sanoi vuoden lopussa että olen käynyt valmentavaa jo kaksi vuotta, kyllä nyt pitäisi jo pystyä puhumaan. Siitä on 5 vuotta enkä pysty vieläkään mutta olen mennyt muissa siihen mutismiin liittyvissä jutuissa eteenpäin silti vaikka tosi hitaasti.
    Ärsyttävää kun ihmiset kiirehtii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on niin ärsyttävää ja kun siitä huomautetaan. Ihan kun ei itse tietäisi. Juuri tänään opettaja sanoi "ja jälleen mykistyit" tai jotain sinne päin, en muista sana tarkkaa. Ja palveluohjaaja "puhutko jo kun on toinen kerta kun nähdään?"

      Poista
  2. Hyvä postaus! ♥ Luin nyt sun blogia pitkästä aikaa. Yritän lukea siitä asti mihin viimeksi jäin, sitten kun jaksan lukea.

    VastaaPoista

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...