sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Kommunikointitapoja

Tästä en ole ainakaan tietääkseni omaa postausta tehnyt, olen sivunnut useamman kerran. Mutta niitä keinoja on niin paljon että halusin tehdä ihan oman kirjoituksen niille. Käsittelen vain mutistisen näkäkulmaa asiaan.

Kaverille kuiskaaminen: Joillain tämä voi onnistua. Itse en kaverille tunnilla kuiskaa, ehkä todella harvoin jos on sellainen kenen kautta voin sanoa. Avustajan kautta paljon helpompi.
Kirjoittaminen: Tätä käytin ennen, nyt olen jostain syystä sen lopettanut. Ehkä, kun jossain vaiheessa ei ollut ketään joka lukisi. Ja tietyt ihmiset eivät hyväksy kirjoittamista. Jotkut eivät kylläkään voi myöskään kirjoittaa jos muut ovat näkemässä. Olisikohan kännykkään helpompi? Itselle ainakin alkuun niin on helpompi jos jännittää paljon niin eihän muut saa käsialasta selvää.
Yksittäinen sana: Jotkut mutistiset voivat vastata yhdellä tai muutamalla sanalla, minulla ei sanoja tule. Joskus on ollut todella lähellä mutta ei kuitenkaan.
Viittomat: Tämä on sitten hyvin tapauskohtaista. Joskus harvoin tietyn tulkin paikalla ollessa saatan viittoa, nykyään enemmän ja useammalle kuin ennen. Vuosi sitten en viittonut muiden nähden.
Kommunikointisovellukset: Itse en ole tätäkään enään käyttänyt. Kännykässä minulla kyllä on, mutta aina jotenkin unohdan sen. Ja se ei välttämättä aina toimi. Silloin alkaa ahdistamaan. Muutamia kertoja on näin käynyt, olisin kerrankin valmis vastaamaan mutta sovellus päättää olla toimimatta.
Ilmeet ja eleet: Käytän tosi paljon ilmeitä ja eleitä. Etenkin jos olen iloinen niin teen sen tarkoituksella. Hyvin harvat osaavat katsoa myös silmistäni jos on jotain. Kädestä kiinni ottaminen, asioiden näyttäminen...

Eräs opettaja sanoo usein kommunikoinnista. Monille se tuo mieleen vain puhumisen. Mutta kommunikointi keinoja on todella paljon!

Uskon kuitenkin, jonakin päivänä minä voin taas puhua missä vain ja milloin vain! En ehkä vielä vuosiin, mutta joskus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...