sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Uusi juttu Mutismista suomeksi

Otan taas kohtia mitkä osuivat silmääni.

"Kotona puhumattomuutta ei heti huomattu, koska Markus jutteli äidilleen ihan normaalisti." 
Tosi monet kertovat pystyvänsä kotona puhumaan normaalisti. Niin minäkin, ehkä on kuitenkin vähän myös kotona vähentynyt ja siksi vaikeaa ymmärtää perheelle.

"Päivät vaihtelevat. Joskus hän saattaa puhua, kun käymme kaupungilla, mutta seuraavana päivänä hän ei välttämättä sano mitään"
Tämäkin on tuttua. Joskus saatan puhua ihan hyvin, seuraavana en välttämättä edes heille kenelle yleensä puhun.

"Nykyään ajatellaan, että mutismi ei yleensä johdu traumasta vaan kyseessä on usein suvussa kulkeva ominaisuus." 
En tiedä onko minulla ollut suvussa arkuutta tai ujoutta. En yhtään, en myöskään voi kysyä. Mutta luulen, että isoisälläni on jotain sellaista.

"Joskus tila pitkittyy. Näin on käynyt 23-vuotiaalle Mereta Cosbylle, joka haluaa vastata kysymyksiin Facebookin kautta."
Ei minulla ole kauaa kun täytän 23 vuotta. Mutta voin silti sanoa tilan olevan pitkittynyt. Tämän pitäisi olla jo ohi. 

"Puhelinsoitot ovat melkein mahdottomia ja on todella vaikea puhua uusissa paikoissa, Cosby kertoo."
Puhelinsoitot! Ihan kamalia. Juuri viime viikolla koittivat soittaa sairaalasta. Mutta "onneksi" olin saanut juuri ennen sitä epilepsiakohtauksen, en edes tiedostanut soittoa. Laitoin myöhemmin tekstiviestiä. Ja asia hoitui kirjoittamalla kohtalaisesti. 

"Ajatellaan, että lapsi ei puhu koska on uhmakas tai haluaa vain kiusata muita."
Toi on aika inhottavaa että ihmiset ajattelevat että mutistinen on uhmakas tai haluaa kiusata muita. Mutta jos ei pysty kertomaan mikä on niin eihän sitä voi toinen välttämättä tietää. 

"Hedelmällinen lähestymistapa on ottaa lapsen tarpeet huomioon arjessa. Siksi haluamme, että lasta osataan tukea itsensä ilmaisemisessa. Puhetta ei saa vaatia eikä painostaa, vaan pitää edetä pienin askelin."
Jotkut vaativat suoraan puhetta, vaikka tietäisi että olen ahdistunut. Sen näkee niin helposti minusta. Ja puhumisen tai joskus jonkun muun asian odotus ahdistaa lisää. Ei ole oikeastaan väliä odotetaanko puhetta vai jotain toimintaa. 

"Selektiivinen mutismi voi johtaa sosiaaliseen ahdistuneisuushäiriöön eli sosiaalisten tilanteiden pelkoon." 
Jossain paperissa minulla lukee sosiaalisten tilanteiden pelko tai jotain sellaista, en muista. Molemmat varmaan ahdistaa paljon. Josko vielä joskus pääsee yli.

Siinä niitä nyt oli. Paljon taas itselleni ajattelun aihetta. Ja vihdoin suomeksi ihan uutis juttu! Ei vain kirjoituksia. 

Lähde: http://yle.fi/uutiset/3-9624636

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...