sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Elämäni aakkoset

Näitä oli blogeissa ennen paljonkin. Katsotaan saanko tehtyä ja miten paljon saan tehtyä.

A Avustaja, hyötyisin niin paljon hänestä.
B Blogi. Mutismista ei ole suomen kielellä kuin tämä yksi blogi. En ole ainakaan löytänyt. Olen yrittänyt paljon kuitenkin etsiä.
E Erilaisuus. Kaikki me ollaan erilaisia. Joillakin se vaikuttaa elämään vain enemmän. Mutta kuitenkin kaikki ovat ihmisiä kaikilla on oikeus kommunikointiin tai vaikkapa harrastuksiin!
H Hiljaisuus. Sitä on mukava joskus vain kuunnella. Ei ääniä missään. Ja kun itsekin "jaksan" olla hiljaa vaikka kuinka kauan.
I Ilmeet ja eleet. Niiden avulla voi myös tuoda asioita ilmi. Myös jos ei ole mahdollista kirjoittaa tai toinen ei ymmärrä viittomista. Jos siis hän haluaa edes ilmeitä tai eleitä ymmärtää.
Jumiutuminen. On yksi osa tätä kaikkea. Se voi tulla milloin ja missä vain. Yleensä kuitenkin vähän jännittävissä tai jopa pelottavissa tilanteissa.
K Kirjoittaminen. Keino jolla voin komminikoida lähes missä tilanteessa vain. Jos toinen on vain vastaanottavalla tuulella.
L Lepo. Päivälläkin tarvitsen lepoa. Olla vain itsekseni vähän aikaa. Sitten taas jaksan.
M Mutismi. Sehän on koko blogin alkuperäinen aihe. Ja siitä haluan kertoa. Mutismista tiedetään aivan liian vähän.
O Omatoimisuus. Sitä pitäisi vielä opetella. Mutta jumiutumisten yli en oikein pääse itse.
P Positiivisuus. Ilman positiivisuutta ei tätä jaksaisi kukaan. Kaikista asioista löytyy hyvä puoli, Mutismistakin. Ja tärkein niistä mielestäni on kuuntelun taito.
R Ryhmätoiminta. Joillekin ryhmätoiminta sopii. Siinä oppii. Mutta minulla menee melkein kaikki energia siihen että pystyn olemaan paikallani enkä mene paniikkiin. Sellainen ei minulle sovi. Välillä tuntuu että se olisi ainut oikea tapa että ryhmätoiminta olisi se sopiva.
S Syöminen. Saatan olla syömättä pitkänkin aikaa. Jos ahdistus on liian suuri niin en pysty syömään. Syön vain silloin itsekseni. Enään en aina edes perheeni kanssa.
T Tulkkauspalvelu. En sitä saanut. Oli varmaan jotenkin väärät sanavalinnat. En tiedä. Onneksi sentään tänä vuonna oli toisen tulkki siinä niin tulin ymmärretyksi. Vaikka ei hänen vastuu olekkaan.
U Uudet tilanteet. Vaikka tiedän että siitä seuraisi jotain kivaa. Silti saatan valvoa öitä. Tarvitsen jatkuvaa ohjausta näissä tilanteissa.
V Viittomat. Niiden avulla tulen ynmärretyksi ajoittain kun puhetta ei vain tule.
Y Ystävät. Koen ettei minulla ole oikein ystäviä. Mutta nyt ehkä yksi. En kuitenkaan jatkuvasti jaksa toista ihmistä.
Ä Äiti. Äidin pitäisi olla se joka tukee asioissa. Minulle ei ole sellaista onnea suotu.

Kaikista kirjaimista ei nyt tullut mutta joistain tuli. Oli yllättävän vaikea keksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyväksyn vain asialliset kommentit

Lehtijuttu

Selektiivinen mutismi lapsella ja aikuisella – Noora lakkasi puhumasta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat Mietin jonkin aikaa suostunko, juteltiin to...